ÎMPREJURIMILE ORAȘULUI SIGHIȘOARA


Cu dor de soare și vacanță ne-am gândit care sunt locurile pe care le-am putea vizita în apropierea Sighișoarei.
Sa fie relativ aproape, sa fie o destinație mai mult potrivită pentru escapadele de la sfârșitul săptămânii și să ne încânte.
Iată mai jos lista noastră cu locurile de pe lângă Sighișoara care merită văzute:

BIERTAN
30 KM ~ 25 MIN.

Biertanul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal. Localitatea Biertan este atestată documentar în 1283.
În 1397 Biertanul este atestat ca cetate. Ca orice așezare săsească, avea organizare urbanistică, remarcându-se stilul francon al șirurilor de case dispuse în jurul unei piețe centrale, deasupra căreia se înalță impunătoarea biserică-cetate.

RICHIS
38 KM ~ 30 MIN.

La Richiș exista o foarte interesanta basilica gotica veche de peste 500 de ani. Denumirea saseasca a satului este Reichesdorf.
Intrarea se face pe sub un turn-poarta-clopotnita iar biserica are aspectul acela ciudat al tuturor bisericilor fara turn. Zidurile vechii cetati insa nu mai sunt in picioare in intregime.

ALMA VII
45 KM ~ 50 MIN.

Prima mențiune documentară datează din 1289 în actul „Herritus de Alma sacerdotes“ și din ea aflăm că localitatea depindea de Capitulul de Mediaș, pentru ca un alt document, de această dată din 1356, să o amintească drept comună liberă a Scaunului de Mediaș. S-a aflat în această situație până în 1872, când a fost inclusă în județul Târnava Mare.

SASCHIZ
20 KM ~ 20 MIN.

Satul Saschiz este atestat documentar din anii 1308-1310. Localitatea Saschiz (cunoscută în limba română și sub denumirile alternative Saschizd, Chizd) a fost populată de secui până la sfârșitul secolului al XIII-lea, când a devenit o localitate populată preponderent de sași, sub denumirea de Kaissdit (cunoscută în limba germană și sub denumirile alternative Hünenburg, Hujnerschburg, Keisd, Kaisd, Keißd, Kaißd [in Weinland, Königsboden], iar în dialectul săsesc Keist, Kaest).

CRIT
32 KM ~ 30 MIN.

În evul mediu a fost posesiune a Mănăstirii Cârța. Primele mențiuni documentare datează de la 1270-1272. Pe locul actualei biserici se găsea o biserică veche, din piatră, consemnată documentar pentru prima dată în 1270. Vechea biserică a fost demolată în 1810 și în 1814 a început construcția actualei biserici, în stil neoclasic. În biserică se găsesc lăzi datate 1666 și 1724. Băncile pictate datează din anul 1793. Pe clopote sunt inscripționați anii 1549 și 1551.

CLOASTERF
28 KM ~ 25 MIN.

Ansamblul fortificat al Bisericii evanghelice-luterane se numără printre cele mai omogene din Transilvania, fiind opera coerentă a unei singure perioade de construcție (1521-1524), sub conducerea maestrului Ștefan Ungar din Sighișoara. Biserica are aspectul unui masiv reduit, deasupra navei și corului cu bolți în rețea înalțându-se un etaj fortificat, prevăzut cu ferestre de tragere și guri de aruncare. Incintă patrulateră, cu turnuri de colț în plan pătrat, cu acoperiș în pupitru.

VISCRI
42 KM ~ 45 MIN.

Retras de la drumul mare ce leagă Brașovul de Sighișoara, satul Viscri adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești, de altfel fiind una din cele 6 înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Particularitățile așezării au atras atenția și bunăvoința Mihai Eminescu Trust, o fundație patronată de însuși Prințul Charles, care a renovat biserica și câteva case din localitate redându-le ceva din strălucirea inițială.

RUPEA
50 KM ~ 50 MIN.

Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezări omenești datând din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentară datează din anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Documente din secolul al XV-lea menționează cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle.

MALANCRAV
25 km ~ 25 MIN.

Satul Mălâncrav pare desprins din poveştile bunicilor, care, neavând internet, telefonie mobilă şi alte "distracţii" moderne, se preocupau de muncile tradiţionale. Turiştii, mai ales străinii, sunt atraşi de obiceiurile care încă se mai păstrează în mica localitatea sibiană şi vin să o viziteze.

SOVATA
70 KM ~ 55 MIN.

Exploatări de sare cunoscute din antichitate sunt și cele de la Sovata.
Volker Wollmann în monografia sa asupra mineritului subliniază prezența în imediata apropiere a zăcămintelor de sare, de fiecare dată, a unei fortificații romane. Stațiune cu sezon permanent, Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară. Este înconjurată de dealurile Cireșelu (912 m), Capela (720 m), Bechiș (1.079 m), Dealul Mic și Muntele de Sare, fiind acoperită cu păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și mesteceni.

PRAID
75 KM ~ 60 MIN.

Săpăturile arheologice făcute în această zonă au descoperit materiale ce atestă prezența omului aici încă din cele mai vechi timpuri astfel, pe malul pârâului "Mesteacăn", s-a descoperit fragmentul unui topor de piatră ce datează de la începutul epocii bronzului. Pe vârful "Sf. Ladislau" și pe culmea "Trei dealuri", s-au gasit câte un topor, în fiecare loc, în formă de inimă aparținând culturii Coțofeni. Între pâraiele "Iuhodul Mic" și "Ulmiște", pe un platou se văd ruinele unei cetăți medievale (Cetatea Rabsonne)

RACOS
70 KM ~ 60 MIN.

Aruncând un ochi pe hartă, descoperim că doar unul din obiective se află în interiorul așezării, iar pentru celelalte e nevoie să părăsești puțin vatra satului. Primul obiectiv, aflat pe artera principală a satului Racoș, e Castelul Sükösd-Bethlen (construit în 1664), o clădire cu parfum medieval, în curtea căruia am găsit câțiva copii care se jucau cu mingea. Edificiul este înconjurat de ziduri de piatră, în fiecare colț existând câte un bastion circular, întocmai ca în filmele care descriu perioada Evului Mediu.


RECOMANDĂRILE NOASTRE

TRASEU - 1

 DISTANȚĂ TOTALĂ ~ 50 KM (60 MIN).
 PLECARE: SIGHIȘOARA - BIERTAN - RICHIS - ALMA VII - RETUR.

TRASEU - 2

 DISTANȚĂ TOTALĂ ~ 96 KM (105 MIN).
 PLECARE: SIGHIȘOARA - VISCRI - RUPEA - RACOS - RETUR.

HOTEL POENIȚA SIGHISOARA